Apr 12, 2015

Rezerva ovariană. Fertilă până când?

Se înregistrează o mulţime de cazuri de infertilitate în România. De ce? Nu era o problemă în trecut.
Nu suntem singurii, şi în ţările dezvoltate este la fel. Hai să vorbesc un pic despre asta.
Multe cupluri au ca prioritate înainte de a deveni părinţi, terminarea studiilor superioare, să îşi cumpere o casă, etc. Ceea ce nu ştiu ei este că femeia se naşte cu un număr de ovule, care scade treptat cu vârsta. Mai mult de atât, dacă ai infecţii sexuale netratate, poţi fi în floarea vârstei (la 20 de ani) şi să devii infertil. Nu mai vorbim de faptul că poluarea chimică şi fizică (radiaţiile), alimentaţia cu aditivii ei, excesul ponderal şi stilul nostru de viaţă stresant afectează fertilitatea.
Revenim la rezeva ovariană. O fetiţă aflată în burtica mamei, la doar 20 de săptămâni are 6 milioane de ovule, dar acestea degenerează, astfel încât la naştere să rămână între 700.000 - 2 milioane de ovule. Acestea vor reprezenta rezerva ovariană.
În copilărie, rezerva ovariană va scădea, degenerându-se. La pubertate vor ramâne doar 300.000 - 4000 de ovule.
Doar aproximativ 400 de ovule se vor maturiza, astfel putând participa la procesul de fecundaţie.
La vârsta de 30 de ani, femeia mai are aproximativ 12% din ovule, la 40 de ani mai are doar 3% din ovule.
Ce este de făcut? Dacă nu aţi putut concepe la vârste mai tinere, şi rezerva ovariană s-a terminat, aveţi 2 variante. Fertilizarea în vitro cu ovule donate şi adopţia. Asta este realitatea.
Nu luaţi de capul vostru remedii naturiste pentru că riscaţi să faceţi chisturi ovariene, dat fiind că unele sunt foarte puternice. Prietenul dumneavoastră cel mai bun va fi medicul.
Dacă sunteţi în floarea vârstei şi doriţi să concepeţi mai târziu, sfatul meu este să apelaţi la medicii din ţări dezvoltate precum Germania sau Austria, unde se poate conserva ţesut ovarian. Motivul ar fi că în ţara noastră se conservă doar sperma. Nu există fonduri şi aparatură, deşi medicii sunt şcoliţi.
Cam atât ştiu eu, dacă sunteţi mai documentaţi, vă rog să îmi comentaţi la acest articol.

No comments:

Post a Comment