Sep 12, 2015

Cum se calculează valoarea energetică (calorică) a produselor alimentare



Valoarea energetică a unui produs alimentar este determinată de trofinele calorigene: lipide, glucide, proteine. Prin ardere în organism, acestea furnizează energia necesară organismului în desfăşurarea funcţiilor vitale.


1g lipide = 9,3 kcal

1g glucide = 4,1 kcal

1g proteine= 4,1 kcal

1g alcool etilic = 7 kcal


Valoarea energetică se calculează pornind de la procentul de lipide, glucide, proteine din alimente, astfel:


V.E. (kcal) = P(g) x 4,1kcal/g + G(g) x 4,1kcal/g + L(g) x 9,3kcal/g


Exemplu:

Calculaţi valoarea calorică a 200ml lapte ştiind că 100 ml conţine:


-3,5g proteine

-3,6g lipide

-4,8g glucide


V.E. (kcal) = 3,5g x 4,1kcal/g + 3,6g x 9,3kcal/g + 4,8g x 4,1kcal/g 

V.E. (kcal) = 14,35 kcal + 33,48 kcal + 19,68 kcal V.E. (kcal) = 67,51 kcal 

V.E. la 200 ml lapte va fi: 67,51 kcal x 2 = 135 kcal 

No comments:

Post a Comment