Nov 8, 2012

Prăjitura Sfântului Fanurie (de post)



O prăjitura cu specific grecesc, gustoasă şi uşor de pregătit. Deşi nici o scriere nu precizează nimic în legătură cu mama Sfântului Fanurie, există o puternică tradiţie în Grecia şi Cipru, legată de "fanuropite", prăjiturile Sfântului Fanurie, care se dau de pomană pentru sufletul mamei acestuia. Se spune ca mama lui era o femeie plină de păcate, care nu a vrut să se pocăiască până la moarte. În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a rugat ca "oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat". Prăjiturile se pot face oricând în timpul anului, dar în mod deosebit se coc în ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvântate şi apoi împărţite. Cei care le oferă, rostesc rugăciuni "pentru mama Sfântului Fanurie". 

Ingrediente (8 porţii)
 

375 ml ulei de măsline extra virgin, 500 gr zahăr, 1 kg făină, 375 ml apă călduţă, 125 ml coniac, 250 ml suc proaspăt stors de portocale, 300 gr stafide, 1/2 linguriţă nucşoară pudră, 1 vârf de cuţit cuişoare pudră, 1 linguriţă scorţişoară pisată, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 plic praf de copt (10 gr), miere, nucă (o jumătate de cană) tocată sau susan.

Mod de preparare

Amestecăm zahărul cu uleiul de măsline până când acesta se dizolvă. Se adaugă apa călduţă, coniacul, condimentele şi bicarbonatul dizolvat în sucul de portocale. Într-un bol separat, amestecăm făina, praful de copt şi stafidele. Adăugăm această compoziţie peste cea iniţială (compusă din ulei şi zahăr, etc). Apoi, se mixează ingredientele. Compoziţia rezultată se toarnă în tavă, se stropeşte cu puţin ulei de măsline şi se introduce în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. După ce prajitură este scoasă din cuptor se unge cu miere şi se ornează cu nucă tocată sau seminţe de susan


No comments:

Post a Comment