Ingrediente (pentru 20 bucăţi)
350 gr. făină, 20 gr. drojdie, 50 gr. zahăr, un vârf cuţit de sare, 1/8 l lapte, 80 gr. unt, 2 gălbenuşuri, 1,5-2 kg mere, sucul unei lămâi.
Pentru umplutură (se pune deasupra): 400 ml frişcă lichidă, 50 gr. miere, 30 gr.
zahăr, 60 gr. făină, 200 gr. nuci sau migdale zdrobite.
Mod de preparare
Se pune făina într-un castron şi se face o gaură la mijloc. Se amestecă drojdia
cu puţin zahăr şi lapte călduţ, se pune în gaura din făină (luată din făină. Se
acoperă cu puţină făină (luată cu palma dinspre marginea castronului spre
interior). Se pune vasul acoperit cu un ştergar, la loc cald, 20 de minute.
Se curăţă merele de coajă, se
taie în patru, li se scoate căsuţa cu sâmburi. Se taie în sferturi. Dacă merele
sunt mari, se mai taie o dată în două sferturile, astfel încât să rămână bucăţi
cu lăţimea de două degete. Se stropesc cu suc de lămâie. Peste
aluatul de drojdie se pun restul de făină din vas, zahărul, sarea, laptele,
untul moale, gălbenuşurile. Se amestecă
totul bine. Se lasă aluatul să crească timp de 30 de minute. Se fierb frişca cu
zahărul şi mierea pe foc mic, vreme de 5 minute, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Se ia
de pe foc, se adaugă făina, se amestecă
repede pentru a obţine o compoziţie omogenă. Se adaugă migdalele sau nucile
zdrobite.
Aluatul se întinde pe o tavă
metalică unsă cu grăsime, astfel încât să-i fie şi marginile acoperite (circa 1 cm). Se înţeapă cu furculiţa, apoi se pun peste el
bucăţile de mere, într-un strat acoperit cât mai compact. Deasupra lor se întinde cu o lingură crema de migdale sau
nuci zdrobite (pisate).
Tava se bagă în cuptorul încălzit
dinainte, pus la treapta a doua. Se lasă să se coacă 35-40 de minute. Se
serveşte cu frişcă.
No comments:
Post a Comment