Sep 7, 2012

Prăjitură cu mere la tavă

Ingrediente (pentru 20 bucăţi) 

350 gr. făină, 20 gr. drojdie, 50 gr. zahăr, un vârf cuţit de sare, 1/8 l  lapte, 80 gr. unt, 2 gălbenuşuri, 1,5-2 kg mere, sucul unei lămâi. Pentru umplutură (se pune deasupra): 400 ml frişcă lichidă, 50 gr. miere, 30 gr. zahăr, 60 gr. făină, 200 gr. nuci sau migdale zdrobite.

Mod de preparare
   
Se pune făina într-un castron şi se face o gaură la mijloc. Se amestecă drojdia cu puţin zahăr şi lapte călduţ, se pune în gaura din făină (luată din făină. Se acoperă cu puţină făină (luată cu palma dinspre marginea castronului spre interior). Se pune vasul acoperit cu un ştergar, la loc cald, 20 de minute.
Se curăţă merele de coajă, se taie în patru, li se scoate căsuţa cu sâmburi. Se taie în sferturi. Dacă merele sunt mari, se mai taie o dată în două sferturile, astfel încât să rămână bucăţi cu lăţimea de două degete. Se stropesc cu suc de lămâie. Peste aluatul de drojdie se pun restul de făină din vas, zahărul, sarea, laptele, untul moale, gălbenuşurile. Se amestecă totul bine. Se lasă aluatul să crească timp de 30 de minute. Se fierb frişca cu zahărul şi mierea pe foc mic, vreme de 5 minute, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc, se adaugă făina, se amestecă repede pentru a obţine o compoziţie omogenă. Se adaugă migdalele sau nucile zdrobite.
Aluatul se întinde pe o tavă metalică unsă cu grăsime, astfel încât să-i fie şi marginile acoperite (circa 1 cm). Se înţeapă cu furculiţa, apoi se pun peste el bucăţile de mere, într-un strat acoperit cât mai compact. Deasupra lor se întinde cu o lingură crema de migdale sau nuci zdrobite (pisate). Tava se bagă în cuptorul încălzit dinainte, pus la treapta a doua. Se lasă să se coacă 35-40 de minute. Se serveşte cu frişcă.

No comments:

Post a Comment