Sep 10, 2012

Confiture d’oignons (Dulceaţă de ceapă) 2 reţete

Ingrediente (Prima variantă)

(pentru aproximativ 700 g)
1 kg ceapă (de preferinţă roşie, pt culoarea mai intensă)
60 gr. unt
30 ml ulei de măsline
1 linguriţă piper boabe
1 frunză de dafin
1/2 linguriţă sare
2 linguri zahăr (puteţi pune mai mult)
1/4 linguriţă de piper negru măcinat
1,5 lingură de oţet din vin roşu
30 ml Sherry

Mod de preparare

Decojiti cepele şi tăiaţi-le fin solzişori. Într-o tigaie mare pentru sotat încălziţi untul şi uleiul de măsline la flacără medie şi odată ce devine fierbinte, adăugaţi ceapa, boabele de piper, frunză de dafin şi sarea şi amestecaţi cu grăsimea din tigaie. Continuaţi să sotaţi amestecul până când ceapa devine translucidă (pentru aproximativ 15 minute) şi apoi daţi mai încet focul, adăugaţi zahărul şi piperul măcinat şi acoperiţi tigaia cu un capac şi lăsaţi să se gătească timp de 30 de minute, amestecând din când în când pentru nu a se prinde de fundul tigăii (dacă a scăzut prea mult nivelul lichidului din tigaie, mai puteţi adăuga câteva picături de apă). Odată ce amestecul a fost lasăt pe foc timp de 30 de minute, adăugaţi oţetul din vin roşu şi sherry şi continuaţi să mai gătiţi la foc mic, cu tigăia acoperită pentru încă 10 minute înainte de a fi îndepărtată tigaia de e foc.
Dulceaţa poate fi păstrată într-un borcan acoperit în frigider pentru aproximativ doua săptamani sau poate fi păstrată într-un borcan sterilizat la temperatura camerei.
Această dulceaţă aduce un strop de rafinament preparatelor de carne sau legume.

Ingrediente (A doua variantă)
 
3 cepe roşii mari  
1 lingură ulei de măsline
50-100g unt
½ cană de vin roşu 
½ lingură de oţet balsamic
sucul de la ½ portocală
2 linguri de miere (sau zahăr brun)

Mod de preparare

Ceapa se curăţă şi se taie solzişori (julienne). Într-o crăticioară mai mică, se pune la încălzit, cu uleiul de măsline şi untul. Când untul s-a topit şi s-a încins, introducem ceapa tăiată şi lăsăm la călit, amestecând din când în când, până prinde aspectul sticlos (translucidă). Nu trebuie să o lasăm să se prăjească sau să se caramelizeze în stadiul ăsta! Deci reglaţi focul la mediu spre mic.
Adăugăm vinul roşu. De acum în colo, amestecăm mereu compoziţia. Adăugăm şi oţetul balsamic şi sucul de portocală.
Lăsăm să scadă până nu mai rămâne prea mult lichid (poate să dureze câteva zeci de minute) şi adăugăm mierea pentru caramelizare. Amestecăm bine până la omogenizare.
Practic, pentru prepararea unei porţii de dulceaţă de ceapă, e nevoie de 30-40 de minute. Deci să vă luaţi bine în considerare acest timp de preparare, dacă doriţi să vă serviţi musafirii cu această delicatesă şi care ar trebui să fie servită caldă, lângă celelalte preparate pe care le pregătiţi.
Se poate servi imediat (preferabil) sau se poate conserva în borcane.

No comments:

Post a Comment