Oct 13, 2012

Risotto clasic cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane)

350 gr. orez cu bobul rotund (mai este denumit şi arborio)
200 gr. muşchi ţigănesc
500 gr. ciuperci
100 gr. unt
2 căţei de usturoi
3 pătrăţele de concentrat de supă de vacă
1 ceapă mică
100 gr. parmezan sau caşcaval ras
1 legătura de pătrunjel
sare, piper

Mod de preparare

Puneţi la fiert 1,5 litri de apă cu pătrăţelele de concentrat de supă. Daţi vasul deoparte. Tăiaţi muşchiul ţigănesc (sau orice piept de porc afumat) în felii. Curăţaţi usturoiul.
Spălaţi ciupercile şi tăiaţi-le în bucăţi. Puneţi să se încingă 30 de grame de unt (o lingură de supă cu vârf) într-o tigaie şi căliţi în el ciupercile, muşchiul tăiat felii şi căţeii de usturoi întregi. Săraţi, piperaţi, lăsaţi să fiarbă totul vreme de 10 minute, în apa lăsată de ciuperci.
Curăţaţi şi tocaţi ceapa. Căliţi-o într-o altă tigaie, în 30 gr. de unt, până se aureşte. Adăugaţi orezul şi lăsaţi-l să se călească împreună cu ceapa, până ce devine sticlos. Turnaţi o cană de supă de vită şi puneţi orezul să fiarbă pe flacară mică, circa 20 de minute, adăugând mereu supă, pe măsură ce lichidul este absorbit. Săraţi, piperaţi.
Gustaţi ca să vedeţi dacă orezul e bine fiert. Apoi adăugaţi ciupercile, feliile de muşchi afumat şi căţeii de usturoi, parmezanul sau caşcavalul ras şi restul de unt. Amestecaţi cu grijă şi lăsaţi cratiţa pe marginea plitei, vreme de 3 minute. Serviţi Risotto foarte fierbinte, presărat cu pătrunjel tocat.

No comments:

Post a Comment