Jun 23, 2012

Foccacia (Pâine cu ierburi aromate)



Ingrediente (pentru o pâine mare)

500 gr făină + 50 gr făină pt planşetă, 20 gr drojdie, 1 lingură busuioc tăiat (cu foarfeca), 1 lingură rozmarin tocat, 2 linguriţe frunzuliţe de cimbru, 3 linguri ulei de măsline, 2 linguriţe rase de sare.

Se sfărâmă drojdia şi se înmoaie în 100 ml de apă. Se adaugă 125 gr făină, se frământă 2 minute, apoi se acoperă şi se lasă 30 de minute să se odihnească şi să-şi dubleze volumul. În aluatul astfel preparat se adaugă 375 gr făină, sare, ulei şi circa 80 ml de apă şi se frământă încet. Când aluatul este neted, se încorporează busuiocul şi rozmarinul şi se continuă frământatul, până ce se desprinde de pe margini şi se adună la mijloc - suplu şi lucios. Se acoperă cu un ştergar, se lasă să crească aproximativ 2 ore şi jumătate, se mai frământă 2 minute şi se formează o pâine rotundă care se aşează pe planşeta înfăinată. Se acoperă pâinea cu un şervet şi se lasă astfel 45 de minute să-şi dubleze volumul. Se presară apoi frunzuliţele de cimbru, se bagă în cuptorul încins şi se coace circa 30 de minute. (Pâinea este coaptă nu când s-a rumenit coaja, ci când, ciocănită cu degetele în partea inferioară, sună a gol).

No comments:

Post a Comment