Jan 11, 2013

Totul despre sughiţ (Hâc!)

Poate fi amuzant dar şi iritant, nu? Cu toţii ne-am confruntat cu el. Îmi aduc aminte că acum ceva ani, aveam o amică care avea un râs foarte colorat (mai ceva ca al doamnei Bitănescu), iar şi mai amuzant era sughiţul dânsei! Am râs copios prima dată de ea, şi desigur după ce am văzut că nu îi mai trece, am încercat să o ajut cu metodele băbeşti. Dar hai să vedem întâi cum se produce sughiţul!

Sughiţul este rezultatul unei contracţii involuntare, spasmodice a muşchiului diafragmatic, urmată de închiderea glotei. Aerul nu mai trece prin trahee, coardele vocale vibrează, producând sunetul caracteristic. Diafragmul este un muşchi ce separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală şi care prezintă câteva orificii prin care trec din torace către abdomen esofagul, aorta, vena cavă.
Sughiţul poate apărea la orice vârstă, cu o frecvenţă de 4 ori mai mare la bărbaţi. :) Atacurile survin de obicei pentru perioade scurte şi durează câteva minute. 
Orice iritare a muşchiului diafragmatic poate produce sughiţ: când mâncăm prea repede, pe lângă mâncare înghiţim şi aer sau când mâncăm prea mult (în special alimente cu conţinut mare de grăsimi) sau bem prea mult deodată stomacul, situat chiar în apropierea diafragmei se destinde şi se contractă producând reflexul de înec.
Sughiţul care persistă mai mult de 48 ore implică o afecţiune fizică sau metabolică. În acest caz trebuie consultat medicul. 
Anumite metode „băbeşti“ care alungă sughiţul, se regăsesc chiar şi în tratatele medicale:

  • apnee câteva secunde (adică ne ţinem respiraţia) sau respiraţia într-o pungă (astfel creşte nivelul de dioxid de carbon care circulă prin sânge şi inhibă activitatea muşchiului diafragmatic)
  • un pahar cu apă băut fără a respira între înghiţituri, înghiţirea unei lingure de zahăr, înghiţire de pâine uscată sau gheaţă pisată (măsuri de stimulare vagală)
  • un cub de gheaţă (produce un şoc termic la nivelul diafragmei, având ca efect reluarea respiraţiei corecte)
  • măsuri ce întrerup respiraţia şi astfel creşte nivelul de dioxid de carbon care circulă prin sânge şi inhibă activitatea muşchiului diafragmatic: respiraţia într-o pungă de hârtie
Pentru sughiţul cronic, există şi tratament medicamentos, prescris de medicul specialist, ca urmare a diagnosticării cauzei ce îl produce. 
Dacă sperietura sau paharul cu apă n-au avut efect, putem încerca  diverse alimente, ceaiuri sau remedii homeopate. 
  • o linguriţă de miere, ale cărei proprietăţi dezinfectante la nivelul stomacului se cunosc, zahărul pus la baza limbii, lămâia crudă, mâncată ca fruct, nu doar zeama.
  •  ceai neîndulcit din 1 lingură de seminte de mărar/1 cană apă – infuzie, se pot mesteca seminţe de mărar sau chimen, infuzie de scorţişoară pisată (3 vârfuri de cuţit/1 cană apă) timp de 5 minute.
Pentru a evita apariţia sughiţului trebuie respectate câteva reguli simple de igienă a alimentaţiei.
Mesele trebuie servite în momente liniştite, fără întreruperi frecvente, cum ar fi dialogurile intense şi hohotele de râs, care favorizează înghiţirea de aer odată cu mâncarea, provocând apariţia sughiţului.
Cantitatea alimentelor de la o masă trebuie să fie rezonabilă, astfel încât atunci când terminăm de mâncat să nu avem senzaţia de stomac plin.
Lichidele nu trebuie consumate în timpul mesei, ci la 15 minute după ce am terminat de mâncat, la o temperatură medie. Evitaţi băuturile carbogazoase şi alcoolul.

No comments:

Post a Comment