Valoarea energetică a unui produs alimentar este determinată de trofinele
calorigene: lipide, glucide, proteine. Prin ardere în organism, acestea
furnizează energia necesară organismului în desfăşurarea funcţiilor vitale.
1g lipide = 9,3 kcal
1g glucide = 4,1 kcal
1g proteine= 4,1 kcal
1g alcool etilic = 7 kcal
Valoarea energetică se calculează pornind de la procentul de lipide,
glucide, proteine din alimente, astfel:
V.E. (kcal) = P(g) x 4,1kcal/g + G(g) x 4,1kcal/g + L(g) x 9,3kcal/g
Exemplu:
Calculaţi valoarea calorică a 200ml lapte ştiind că 100 ml conţine:
-3,5g proteine
-3,6g lipide
-4,8g glucide
V.E. (kcal) = 3,5g x 4,1kcal/g + 3,6g x 9,3kcal/g + 4,8g x 4,1kcal/g
V.E. (kcal) = 14,35 kcal + 33,48 kcal + 19,68 kcal V.E. (kcal) = 67,51
kcal
V.E. la 200 ml lapte va fi: 67,51 kcal x 2 = 135 kcal
No comments:
Post a Comment