Sughiţul este rezultatul unei contracţii involuntare, spasmodice a
muşchiului diafragmatic, urmată de închiderea glotei. Aerul nu mai
trece prin trahee, coardele vocale vibrează, producând sunetul
caracteristic. Diafragmul este un muşchi ce separă cavitatea toracică de
cavitatea abdominală şi care prezintă câteva orificii prin care trec
din torace către abdomen esofagul, aorta, vena cavă.
Sughiţul poate apărea la orice vârstă, cu o frecvenţă de 4 ori
mai mare la bărbaţi. :) Atacurile survin de obicei pentru perioade scurte şi durează câteva minute.
Orice iritare a muşchiului diafragmatic poate produce sughiţ: când
mâncăm prea repede, pe lângă mâncare înghiţim şi aer sau când mâncăm
prea mult (în special alimente cu conţinut mare de grăsimi) sau bem prea
mult deodată stomacul, situat chiar în apropierea diafragmei se
destinde şi se contractă producând reflexul de înec.
Sughiţul care persistă mai mult de 48 ore implică o afecţiune fizică sau metabolică. În acest caz trebuie consultat medicul.
Anumite metode „băbeşti“ care
alungă sughiţul, se regăsesc chiar şi în tratatele medicale:
- apnee câteva secunde (adică ne ţinem respiraţia) sau respiraţia într-o pungă (astfel creşte nivelul de dioxid de carbon care circulă prin sânge şi inhibă activitatea muşchiului diafragmatic)
- un pahar cu apă băut fără a respira între înghiţituri, înghiţirea unei lingure de zahăr, înghiţire de pâine uscată sau gheaţă pisată (măsuri de stimulare vagală)
- un cub de gheaţă (produce un şoc termic la nivelul diafragmei, având ca efect reluarea respiraţiei corecte)
- măsuri ce întrerup respiraţia şi astfel creşte nivelul de dioxid de carbon care circulă prin sânge şi inhibă activitatea muşchiului diafragmatic: respiraţia într-o pungă de hârtie
Pentru sughiţul cronic, există şi tratament medicamentos,
prescris de medicul specialist, ca urmare a diagnosticării cauzei ce îl produce.
Dacă sperietura sau paharul cu apă n-au avut efect, putem
încerca diverse alimente, ceaiuri sau remedii homeopate.
- o linguriţă de miere, ale cărei proprietăţi dezinfectante la nivelul stomacului se cunosc, zahărul pus la baza limbii, lămâia crudă, mâncată ca fruct, nu doar zeama.
- ceai neîndulcit din 1 lingură de seminte de mărar/1 cană apă – infuzie, se pot mesteca seminţe de mărar sau chimen, infuzie de scorţişoară pisată (3 vârfuri de cuţit/1 cană apă) timp de 5 minute.
Mesele trebuie servite în momente liniştite, fără
întreruperi frecvente, cum ar fi dialogurile intense şi hohotele de râs, care
favorizează înghiţirea de aer odată cu mâncarea, provocând apariţia sughiţului.
Cantitatea alimentelor de la o masă trebuie să fie
rezonabilă, astfel încât atunci când terminăm de mâncat să nu avem senzaţia de
stomac plin.
Lichidele nu trebuie consumate în timpul mesei, ci
la 15 minute după ce am terminat de mâncat, la o temperatură medie. Evitaţi băuturile carbogazoase şi alcoolul.
No comments:
Post a Comment