O prăjitura cu
specific grecesc, gustoasă şi uşor de pregătit. Deşi nici o scriere nu
precizează nimic în legătură cu mama Sfântului Fanurie, există o puternică
tradiţie în Grecia şi Cipru, legată de "fanuropite", prăjiturile
Sfântului Fanurie, care se dau de pomană pentru sufletul mamei acestuia. Se
spune ca mama lui era o femeie plină de păcate, care nu a vrut să se pocăiască
până la moarte. În timpul martiriului, Sfântul Fanurie s-a rugat ca
"oricine se roagă pentru mântuirea mamei lui Fanurie să fie ajutat".
Prăjiturile se pot face oricând în timpul anului, dar în mod deosebit se coc în
ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din
data de 27 august, unde sunt binecuvântate şi apoi împărţite. Cei care le
oferă, rostesc rugăciuni "pentru mama Sfântului Fanurie".
Ingrediente (8 porţii)
375 ml ulei de măsline
extra virgin, 500 gr zahăr, 1 kg făină, 375 ml apă călduţă, 125 ml coniac, 250 ml suc proaspăt stors
de portocale, 300 gr stafide, 1/2 linguriţă nucşoară
pudră, 1 vârf de cuţit cuişoare
pudră, 1 linguriţă scorţişoară
pisată, 1 linguriţă bicarbonat de
sodiu, 1 plic praf de copt (10 gr), miere, nucă (o jumătate de cană)
tocată sau susan.
Mod de preparare
Amestecăm zahărul cu uleiul de măsline până când acesta se dizolvă. Se
adaugă apa călduţă, coniacul, condimentele şi bicarbonatul dizolvat în sucul de
portocale. Într-un bol separat, amestecăm făina, praful de copt şi stafidele.
Adăugăm această compoziţie peste cea iniţială (compusă din ulei şi zahăr, etc).
Apoi, se mixează ingredientele. Compoziţia rezultată se toarnă în tavă, se
stropeşte cu puţin ulei de măsline şi se introduce în cuptorul preîncălzit. Se
coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. După ce
prajitură este scoasă din cuptor se unge cu miere şi se ornează cu nucă tocată
sau seminţe de susan
No comments:
Post a Comment