Ingrediente (Prima variantă)
(pentru aproximativ 700 g)
1 kg ceapă (de preferinţă roşie, pt culoarea mai intensă)
60 gr. unt
30 ml ulei de măsline
1 linguriţă piper boabe
1 frunză de dafin
1/2 linguriţă sare
2 linguri zahăr (puteţi pune mai mult)
1/4 linguriţă de piper negru măcinat
1,5 lingură de oţet din vin roşu
30 ml Sherry
Mod de preparare
Decojiti cepele şi tăiaţi-le fin solzişori. Într-o tigaie mare pentru sotat încălziţi untul şi uleiul de măsline
la flacără medie şi odată ce devine fierbinte, adăugaţi ceapa, boabele
de piper, frunză de dafin şi sarea şi amestecaţi cu grăsimea din tigaie. Continuaţi să sotaţi amestecul până când ceapa devine translucidă
(pentru aproximativ 15 minute) şi apoi daţi mai încet focul, adăugaţi
zahărul şi piperul măcinat şi acoperiţi tigaia cu un capac şi lăsaţi să
se gătească timp de 30 de minute, amestecând din când în când pentru nu a
se prinde de fundul tigăii (dacă a scăzut prea mult nivelul lichidului
din tigaie, mai puteţi adăuga câteva picături de apă). Odată ce amestecul a fost lasăt pe foc timp de 30 de minute, adăugaţi
oţetul din vin roşu şi sherry şi continuaţi să mai gătiţi la foc mic,
cu tigăia acoperită pentru încă 10 minute înainte de a fi îndepărtată
tigaia de e foc.
Dulceaţa poate fi păstrată într-un borcan acoperit în frigider pentru
aproximativ doua săptamani sau poate fi păstrată într-un borcan
sterilizat la temperatura camerei.
Această dulceaţă aduce un strop de rafinament preparatelor de carne sau legume.
Ingrediente (A doua variantă)
3 cepe
roşii mari
1 lingură ulei de măsline
50-100g unt
½ cană de
vin roşu
½ lingură de
oţet balsamic
sucul de la ½ portocală
2 linguri
de miere (sau zahăr brun)
Mod de preparare
Ceapa se
curăţă şi se taie solzişori (julienne). Într-o crăticioară mai mică, se pune la
încălzit, cu uleiul de măsline şi untul. Când untul s-a topit şi s-a încins,
introducem ceapa tăiată şi lăsăm la călit, amestecând din când în când, până
prinde aspectul sticlos (translucidă). Nu trebuie să o lasăm să se prăjească
sau să se caramelizeze în stadiul ăsta! Deci reglaţi focul la mediu spre mic.
Adăugăm
vinul roşu. De acum în colo, amestecăm mereu compoziţia. Adăugăm şi oţetul
balsamic şi sucul de portocală.
Lăsăm să
scadă până nu mai rămâne prea mult lichid (poate să dureze câteva zeci de
minute) şi adăugăm mierea pentru caramelizare. Amestecăm bine până la
omogenizare.
Practic,
pentru prepararea unei porţii de dulceaţă de ceapă, e nevoie de 30-40 de
minute. Deci să vă luaţi bine în considerare acest timp de preparare, dacă
doriţi să vă serviţi musafirii cu această delicatesă şi care ar trebui să fie servită
caldă, lângă celelalte preparate pe care le pregătiţi.
Se poate
servi imediat (preferabil) sau se poate conserva în borcane.
No comments:
Post a Comment